Cum funcționează ”permisul de sănătate” din Franța, similar cu ”adeverința verde” de Covid din Europa

de: Alexandru Puiu
20 04. 2021

Printr-un așa numit permis de sănătate, Franța pare să fie prima țară care implementează proiectul european de adeverință verde pentru liberă circulație în pandemie.

Franța a început experimentele cu un permis de sănătate digital. Acesta va funcționa probabil în parametrii doriți de Uniunea Europeană pentru a certifica vaccinarea împotriva Covid-19, prezența unui test negativ realizat de curând, dar și faptul că te-ai vindecat de boală. Scopul său oficial, declarat de autoritățile franceze, este de a facilita călătoriile în interiorul UE.

Proiectul pare să fie într-un stadiu destul de avansat. Aplicația mobilă TousAntiCovid, deja descărcată de aproape 15 milioane de persoane din Franța, a fost actualizată de luni seara pentru a include un „notebook” cu scopul de a stoca dovada unui rezultat valid (și negativ) al testului, fie că este antigenic sau PCR. În același timp, aplicația va face posibilă stocarea „unui certificat de recuperare de la Covid-19” și, din 19 aprilie, a certificatului de vaccinare.

Pentru a vedea cum merge în practică acest sistem, Franța îl va testa mai întâi pe anumite zboruri spre Corsica. În acest scop, Air France și Air Corsica își vor informa clienții eligibili. Ca referință, Corsica este unul dintre cele 18 teritorii ale Franței.

Apoi, în următoarele săptămâni, se vor putea efectua zboruri către străinătate, în funcție de feedbackul dobândit în prima etapă. Comisia Europeană va da apoi un semnal verde pentru a-l generaliza călătorilor transfrontaliere.

Dincolo de călătorii, aplicația va facilita accesarea restaurantelor, barurilor și altor săli de evenimente. În acest scop, guvernul își continuă activitatea de a integra în aplicația TousAntiCovid, descrisă la această oră ca un „cuțit de armată elvețian” în lupta împotriva epidemiei, un sistem care să permită accesul în locuri închise.

Rămâne să vedem cât de repede vor fi implementate mecanisme similare și în alte țări europene, precum România. Potrivit guvernului francez și Direcției Generale pentru Sănătate, datele de sănătate ale utilizatorului nu sunt schimbate în rețea și implicit în aplicația de mobil după certificare. În ceea ce privește accesul la date private în conformitate cu GDPR, autoritatea de reglementare franceză a datelor cu caracter personal (Cnil) a fost consultată doar pentru un „sfat” în dezvoltarea noului program național.